Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vody je potřeba k vypěstování jediného avokáda? A kolik vody se spotřebuje při výrobě jediné tabulky čokolády? Problematika s vodou je nyní velmi aktuální a je důležité si uvědomit, že roli nemá jen přímá spotřeba, ale i spotřeba nepřímá, tedy využívání vody k pěstování a průmyslové výrobě potravin, které konzumujeme.
Sezónní a regionální
I to je jeden z důvodů, proč bychom se měli zaměřovat na konzumaci regionálních a sezónních plodin, které vyrostly ve vhodných podmínkách, navíc k nám nebyly dopraveny na dlouhé vzdálenosti. Ovoce a zelenina, která je sezónní, totiž vyrostla v souladu s tempem přírody (a ročních období) a za vhodných podmínek. K růstu měly plodiny svůj čas a nebyly uměle popoháněny. To se nedá říct o plodinách, které se pěstují v teplejších krajinách, navíc ve sklenících. Mnoho plodin, které bychom mohli kupovat i z lokálních zdrojů, navíc vyrostlo v oblastech, jejichž problémy s vodou jsou mnohem větší a musí k růstu jedné rostliny vydat mnohem více vody než by bylo potřeba u nás.
Maso
Větším problémem než pěstování ovoce a zeleniny je chov zvířat určených pro masný průmysl, který má celkově neskutečnou spotřebu vody. Na výrobu jednoho kila hovězího masa je totiž potřeba až 15 000 litrů vody, u vepřového a drůbežího masa je to asi třetina, ale stejně je to neskutečně vysoké číslo.
Jídelníček
To, jak velká bude vaše individuální spotřeba vody, neovlivňuje jen to, jak dlouho se ten den budete mít, kolik vody vypijete či kolikrát zapnete pračku, rozhodující je i sestavení vašeho jídelníčku. Masožravec, který si za den dopřeje několikrát maso, navíc konzumuje spíše průmyslově vyrobené potraviny a ovoce a zeleninu dovezené z teplejších krajin, bude zatěžovat životní prostředí více než člověk, který dává přednost regionálním a sezónním zdrojům a maso konzumuje jen párkrát do týdne. I nad tímto faktem by se měl každý z nás zamyslet.
Nápoje
Pro příklad, na výrobu 1 kg černého čaje se spotřebuje přibližně 8 800 litrů vody, tedy na jeden šálek je to přibližně 120 velkých sklenic vody. Náročná na vodu je také káva, přičemž na 125 ml kávy to je kolem 132 litrů vody. Ještě hůře je na tom však mléko. Na výrobu 250 ml mléka je spotřebováno cca 255 litrů vody.
Plodiny
V České republice jsou asi nejoblíbenější plodinou brambory. Právě na vypěstování 1 kg brambor je potřeba cca 287 litrů vody, u jablek je to cca 822 litrů vody, u rajčat 214 litrů vody. Samozřejmě jsou rozhodující specifika, ve kterých se daná zelenina a ovoce pěstuje. Rizikovou plodinou je například i avokádo, které se stalo nesmírně populární, ale nesmírně náročným na spotřebu vody při jeho pěstování. Představte si dvě plné vany vody a jedno malé avokádo.
Čokoláda
Milujete čokoládu? A věděli jste, že na výrobu 1 kilogramu čokolády je potřeba až 17 000 litrů vody? Toto číslo je opravdu nepředstavitelné. Naštěstí se nejedná o potravinu, kterou bychom jedli na kila. Na základě těchto údajů můžete získat alespoň malý přehled o tom, jaký náš jídelníček může mít dopad na životní prostředí.